Het coronavirus, wat is het en hoe voorkom je het?

Sinds de eerste patiënt met het coronavirus in Nederland is geconstateerd is de ware hel losgebroken. Zo mogen er geen handen meer worden geschud en worden mensen met een verdachte griep of verkoudheid door de GGD gecontroleerd. Verspreiding voorkomen is namelijk zaak nummer één. M, aar wat houdt dit virus nu eigenlijk in en waarom is er zoveel ophef over? En nog belangrijker, wat zijn de symptomen en hoe voorkom je dan besmetting? In dit artikel worden wat korte tips gegeven en hopelijk je zorgen verkleint. Val je niet binnen de risicogroep dan is er niet veel om je zorgen over te maken.

Wat is het coronavirus nou precies?

De symptomen van het coronavirus zijn vergelijkbaar met een zware griep. Hiermee verschilt het feitelijk dus niet veel van het gewone verkoudheidsvirus. Andere gerelateerde maar gevaarlijkere virussen zijn Sars en Mers. De reden dat er voorzichtigheid is geboden is omdat risicogroepen zoals ouderen en mensen met een zwakke weerstand eraan kunnen overlijden. Daarnaast bestaat er nog geen behandeling of vaccin tegen. De mate waarin het zich verspreid is vooral voor die risicogroepen gevaarlijk. Voor anderen blijft de kans om te overlijden door een ongeval nog altijd groter.

Wat zijn de symptomen bij het coronavirus?

Het coronavirus slaat vooral op de luchtwegen en longen. Hierdoor lijken de symptomen op een gewoon griepvirus. De kenmerken van het virus zijn:

  • Keelpijn
  • Kortademigheid
  • Koorts (temperatuur boven de 38 graden)
  • Hoesten

Bij gezonde mensen nemen na een tijdje de symptomen af net als bij een griepvirus. Gewoon uitzieken dus. Echter bij mensen met een verzwakte weerstand verergeren de symptomen juist. Dit zijn vooral 60-plussers of mensen met auto-immuunziektes. Zij kunnen last krijgen van een stevige longontsteking. In het ergste geval vallen de organen uit met als gevolg de dood. Tot nu toe zijn er ongeveer 3000 mensen ter wereld aan overleden.

Wanneer de huisarts inlichten?

Aangezien het winter is en iedereen een beetje kwakkelt met de gezondheid hoeft er niet meteen reden te zijn tot paniek wanneer je een griep te pakken hebt. Immers gaan er ook genoeg gewone verkoudheidsvirussen en griepvirussen rond. Pas wanneer je onlangs in Zuid-Korea, Iran, Singapore of Noord-Italië bent geweest en ook last krijgt van koorts moet je de huisarts bellen. Die zal dan beslissen of het nodig is om iemand van de GGD langs te sturen voor een test. Wanneer je het virus inderdaad hebt opgelopen moet je in quarantaine en komt iemand van de GGD dagelijks langs totdat het virus na zo’n twee weken voorbij is.

 Hoe kun je besmetting voorkomen?

Net als de meeste virussen wordt het coronavirus overgedragen via kleine druppeltjes in de lucht. Dit gebeurt als iemand hoest of niest maar ze kunnen ook op je handen terecht komen. Wanneer je vervolgens je ogen, mond neus of keel aanraakt dan het je lichaam binnenkomen. Om die reden is het wassen van de handen zo belangrijk. Buiten het lichaam kan het virus gelukkig niet goed overleven en dus is het vooral via contact met mensen. Daarnaast speelt je weerstand uiteraard ook een rol, met een verslechterde weerstand ben je vatbaarder. Lees daarom hier hoe je je weerstand kunt versterken. Met een goede hygiëne en je boerenverstand is er geen reden tot angst.

Meer van deze auteur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen

Advertisment

Laatste artikelen

Waar moet ik rekening mee houden bij het nemen van een taxi?

Het nemen van een taxi kan een gemakkelijke en flexibele manier zijn om van punt A naar punt B te komen. Echter, er zijn...

De do’s en don’ts van mannenmode

Als het gaat om mannenmode, zit de duivel in de details. Van het kiezen van het juiste shirt voor een casual dagje uit tot...

Maak kennis met de verschillende mousserende wijnen en hun unieke smaken!

Je verjaardag, oud en nieuw of een nieuwe baan, het leven kent genoeg momenten om te vieren. En dat doen we toch het liefste...