Zodra de dagen weer beginnen te lengen en de temperaturen stijgen wordt er uitgebreid in vele tuintjes gewerkt. Er worden allerlei plantjes gekocht, de bloemenperken worden uitvoerig bewerkt, en het gras wordt veel voor het eerst gemaaid. Voor sommige mensen zijn deze bezigheden een vrijetijdsbesteding waar ze graag mee bezig zijn. Voor hen zijn er vele tips waar ze zich in kunnen verdiepen. Anderen hebben hier geen zin in of geen tijd voor en kiezen vaak voor een eenvoudige oplossing: de boel bestraten. Toch is er ook een andere manier die beter is voor de leefomgeving en weinig onderhoud kost: de bloemenweide!
De bloemenweide
Een bloemenweide wordt meestal geassocieerd met het platteland en grote parken, maar niet met een achtertuintje. Dit is helemaal niet nodig. Een bloemenweide kan een paar vierkante meter tot een paar voetbalvelden groot zijn. Een bloemenweide is een oppervlak met bloeiende planten en grassen die van oorsprong in Nederland voorkomen. Dit kan uit een combinatie van één- of meerjarige planten bestaan. Hierdoor zijn er het hele groeiseizoen bloemen te bewonderen. Doordat er zoveel verschillende planten bloeien en het geheel een natuurlijke uitstraling heeft, doet het veel mensen denken aan een vakantieland, waar het platteland en de dorpen nog vol bloemen staan.
Aanleg en onderhoud
De bloemenweide hoeft maar één keer aangelegd te worden, en daarna hoeft het alleen eens per jaar gemaaid en het maaisel afgevoerd te worden. Dit kost misschien wel minder tijd dan bestraten en vervolgens het meerdere keren per jaar schoonspuiten van de bestrating! Een bloemenweide heeft een zonnige ligging nodig. Een op het zuiden georiënteerde tuin is perfect. Bij de aanleg is het belangrijk dat de bodem niet te voedselrijk is. Geel zand met een beetje tuinaarde is een goede uitgangssituatie.
Vervolgens moet de bodem goed kaal gemaakt worden zodat de kleine kiemplantjes geen concurrentie hebben. En tot slot kan er een zaadmengsel aangeschaft worden. Hierbij is het belangrijk dat het mengsel een combinatie van één- en meerjarige soorten bevat. Hierdoor bloeit de weide het eerste jaar al en zal de jaren daarna alleen maar bloemrijker worden. Ook is het effect beter als er alleen inheemse planten gebruikt worden. Dat wil zeggen bloemen die van oorsprong uit Nederland komen.
Nadelen
Een nadeel is dat een bloemenweide niet goed tegen vertrapping kan. Een potje voetbal zit er niet meer in! Hier zijn gelukkig verschillende oplossingen voor. Er kunnen bijvoorbeeld veldjes of kronkelpaadjes in de weide worden gemaaid. Een methode die minder tijd kost is een bestraat paadje door de weide aanleggen. Hiervoor kunnen verschillende soorten bestrating worden toegepast.
Voordelen
Naast de onderhoudstijd heeft de bloemenweide meerdere voordelen. Doordat een deel van de tuin niet meer bestraat is kan regenwater de grond binnendringen. Hierdoor wordt het rioolsysteem bij weerextremen minder snel overbelast. Daarnaast helpen de bloemen veel nuttige en mooie insecten zoals bijen en vlinders. Door een bloemenweide aan te leggen vinden deze dieren in elk geval in jouw tuin voldoende bloemen om bij te kunnen tanken, en jij hebt altijd bloemen in de tuin om een veldboeket op tafel te kunnen zetten!