Je verjaardag, oud en nieuw of een nieuwe baan, het leven kent genoeg momenten om te vieren. En dat doen we toch het liefste met een feestelijke bubbel. Alleen al omdat de fles zo vrolijk openknalt, en omdat de bubbeltjes er zo mooi sprankelend uitzien en subtiel prikkelen op de tong. Maar welke soorten mousserende wijnen zijn er eigenlijk allemaal? De meest bekende zijn Champagne, Cava, en Prosecco, maar er zijn nog meer heerlijke bubbels met ieder hun unieke smaakprofielen en druivenrassen.
Ontdek in dit artikel meer over de verschillende soorten mousserende wijn, en hun karakteristieke aroma’s!
Soorten bubbels
Je kent waarschijnlijk wel Prosecco, Cava en Champagne, en misschien ook de Crémant de Bourgogne. Maar heb je wel eens gehoord van de Franse Blanquette de Limoux of de Duitse Sekt? Ook deze wijnsoorten vallen onder de mousserende wijn. Verder kennen we nog de Italiaanse Asti Spumante en Lambrusco.
Daarnaast maken we nog een onderscheid in de verschillende smaken. Het rijpingsproces en het suikergehalte is een belangrijke factor die de smaak bepaalt van de mousserende wijn. Zo wordt een droge Champagne aangeduid met het woordje ‘brut,’ wat droog betekent, en een zoetere met ‘demi-sec,’ dit betekent halfzoet. Extra sec is weer wat droger.
Droog, rijk en complex
Ben je van de frisse zuren en diepe, gerijpte smaken? Dan kun je bijvoorbeeld Crémant eens proberen of een mooie vintage Champagne kopen. Deze wijnen zul je vast waarderen vanwege de complexe en verfijnde aroma’s. Champagne herken je aan een diepe, rijke smaak met een fris zuurtje. Crémant is enigszins vergelijkbaar met Champagne. Deze wijn heeft een mooie droge, uitgesproken smaak met een fijne tintelende mousse. In de verte proef je de frisse tinten van citrus en appel.
Als je van iets mildere droge wijn houdt, is je een verfrissende Blanquette de Limoux of een jongere champagne een aanrader.. Vanwege de lichte body en zachte smaak. Ook is Cava wijn een geschikte optie als je voorkeur uitgaat naar droog. Cava wordt jong gedronken en heeft minder intense smaken en zuren dan Champagne, en is wat subtieler en kruidiger.
Zoet en fruitig
Liefhebbers van een lichtzoete of fruitige bubbel, raden we een Italiaanse mousserende wijn aan, zoals bijvoorbeeld Prosecco of Asti Spumante. De licht sprankelende Asti Spumante is gemaakt van de muskaatdruif, en heeft een rijke zoete smaak van nectarine en honing. Hou je van halfzoet? Ga dan voor een Prosecco demi-sec. Dit is een jonge, levendige wijn met fruitige aroma’s van peer en meloen. Als je op zoek bent naar een gangbare maar elegante bubbel als aperitief, is Lambrusco een aanrader. De Italiaanse Lambrusco is een heerlijk zoete, fruitige wijn met een aangename, verfijnde mousse.
Kortom, het smakenpalet voor mousserende wijnen is zeer gevarieerd. Door kennis te maken met de verschillende soorten, ontdek je vanzelf jouw favoriet!