Hoe gezond is thee nou echt?

Je hoort er met enige regelmaat over: thee zou enorm goed voor je zijn. Tegen allerlei kwaaltjes zou je thee als medicijn kunnen nemen. Maar wat klopt hier nou eigenlijk van? Is thee werkelijk zo gezond als wordt gezegd, of zitten er nog wat haken en ogen aan? In dit artikel nemen we de uitspraken over thee onder de loep en kijken we hoe gezond thee nou precies is.

Soorten thee

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat er meerdere varianten thee bestaan. En daarmee bedoelen we niet alleen de smaakjes. Er zijn in feite drie soorten thee: zwarte, groene en witte thee. Zwarte thee wordt blootgesteld aan licht en vocht, waardoor de smaak intenser wordt. Bij groene thee wordt dit niet gedaan. Tot slot wordt witte thee gemaakt van de blaadjes van jonge theeknoppen. Daarnaast ken je waarschijnlijk ook kruidenthee, maar eigenlijk is dit geen echte thee. Kruidenthee wordt, zoals de naam al aangeeft, namelijk van kruiden gemaakt en niet van de theeplant.

Antioxidanten

Wat thee waarschijnlijk zo gezond maakt, is de hoeveelheid antioxidanten. Dit zijn stoffen zoals vitamines die beschermen tegen andere schadelijke stoffen. Antioxidanten vind je ook in je groente en fruit en zelfs in koffie. Groene en witte thee beschikken over de meeste antioxidanten. Uit onderzoek blijkt dat theedrinken de kans op hart- en vaatziekten en diabetes kan verkleinen. Tot zover lijkt thee dus behoorlijk goed voor je gezondheid.

Theïne

Toch zitten er ook nadelen aan het drinken van een kopje thee. Zo beschikt thee namelijk over cafeïne, ook wel theïne genoemd. Zwarte thee heeft de meeste theïne, witte thee het minste. Hoewel de hoeveelheid iets lager ligt dan in koffie, kan een kop thee dus ook voor een oppepper zorgen. Hierbij kan het echter ook voorkomen dat je last krijgt van hoofdpijn, slapeloosheid of rusteloosheid. Dit is natuurlijk minder fijn en als je hier vaak last van hebt kan het effecten hebben op je gezondheid.

Temperatuur

Tot slot is de temperatuur van je thee belangrijk om in de gaten te houden. Te hete thee kan namelijk een schadelijk effect hebben op je slokdarm en spijsverteringsstelsel. Onderzoek heeft uitgewezen dat een temperatuur van meer dan 65 graden de kans op slokdarmkanker vergroot, vooral in combinatie met roken en alcohol drinken. Door je thee slechts twee minuten te laten staan, is het al genoeg afgekoeld om te kunnen drinken. Al met al zijn er dus zowel voor- als nadelen voor het drinken van thee, maar vooralsnog lijkt dat je rustig van kunt genieten.

Meer van deze auteur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen

Advertisment

Laatste artikelen

3 Tips om de lockdown door te komen

Staar jij ook al sinds begin maart naar je smartphone in ongeloof wat er gaande is? High-five, wij ook! Maar dat helpt ons niet...

5 verschillende manieren om je geld te investeren

Misschien heb je al jaren geld op je bankrekening staan en doe je er niks mee. Harstikke zonde natuurlijk want er zijn zoveel manieren...

Het coronavirus, wat is het en hoe voorkom je het?

Sinds de eerste patiënt met het coronavirus in Nederland is geconstateerd is de ware hel losgebroken. Zo mogen er geen handen meer worden geschud...