De toegevoegde waarde van gedegen verzuimbegeleiding en verzuimpreventie

Als u ondernemer bent of aan het hoofd staat van een organisatie, is uw tijd kostbaar en wilt u zoveel mogelijk tijd besteden aan het ondernemen of leiding geven. Helaas krijgt u vroeg of laat ook te maken met allerlei bijkomende, tijdrovende zaken zoals ziekteverzuim. Nederlandse werkgevers zijn wettelijk verplicht om werknemers die ziek zijn te laten begeleiden door een bedrijfsarts of arbodienst. Bij een verzuim dat zes weken duurt, maakt een van die partijen een probleemanalyse. De oorzaak van het ziekteverzuim en de mogelijkheden tot herstel worden in deze analyse vastgelegd. Daarnaast dient de werknemer hierin aan te geven wanneer die verwacht weer aan het werk te kunnen gaan. Werkgevers mogen zelf bepalen hoe zij met verzuim omgaan.

Verzuimbegeleiding en verzuimpreventie van goede kwaliteit kunnen hierbij van grote waarde zijn, net zoals ondersteuning van een bedrijfsarts en een arbodienst. Die kunnen u helpen met het inrichten van de verzuimbegeleiding en helpen u om zieke medewerkers vlot en gezond te laten re-integreren, zodat de duur van het ziekteverzuim wordt bekort.

Basis van verzuimpreventie

In een verzuimbeleid staat omschreven welke maatregelen worden getroffen om verzuim te voorkomen en hoe de medewerker omgaat met verzuim. Een goed beleid omtrent verzuim vormt de basis van verzuimpreventie. Deze basis is cruciaal bij het voorkomen van verzuim en ook om zieke medewerkers op de juiste manier te begeleiden. Een verzuimbeleid dat werknemers stimuleert om proactief aan de slag te gaan met herstel, bevordert een snelle re-integratie. Ook de verzuimbegeleiding wordt hierin vastgelegd. Indien een medewerker langdurig uitvalt, kan er adequaat en snel worden gehandeld met als voordeel dat het verzuim veelal beperkt blijft.

Vermijden van gezondheidsrisico’s

Ook een preventief medisch onderzoek (PMO) kan onderdeel van zijn het verzuimbeleid. Er valt een verzameling van methoden die worden gebruikt om de gezondheid van werknemers preventief te onderzoeken en te bevorderen onder de noemer van preventief medisch onderzoek. Bij dit onderzoek wordt bij iedere individuele werknemer gekeken welke gezondheidsrisico’s ze lopen en hoe die het beste kunnen worden vermeden. Daarom is een preventief medisch onderzoek een nuttig instrument om de gezondheid van uw werknemers te bewaken. Op die manier voorkomt u dat zich sluimerende gezondheidsklachten ontwikkelen waardoor er uiteindelijk verzuim ontstaat. Zoals gezegd, kunt u als werkgever zelf kiezen hoe u voldoet aan de verplichting van de Arbowet. Daarbij is het belangrijk dat u uw werknemers periodiek een onderzoek aanbiedt.

Een preventief medisch onderzoek geeft hier een goede invulling aan, maar voor uw werknemers is deelname aan dit PMO niet verplicht. In tegenstelling tot het Periodiek Arbeidsgeneeskundig Onderzoek (PAGO) dat gezondheidsklachten in kaart brengt die direct aan het werk zijn gerelateerd.

Meer van deze auteur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen

Advertisment

Laatste artikelen

De do’s en don’ts van mannenmode

Als het gaat om mannenmode, zit de duivel in de details. Van het kiezen van het juiste shirt voor een casual dagje uit tot...

Maak kennis met de verschillende mousserende wijnen en hun unieke smaken!

Je verjaardag, oud en nieuw of een nieuwe baan, het leven kent genoeg momenten om te vieren. En dat doen we toch het liefste...

Welk sanitair past het beste in jouw badkamer?

In vrijwel elke standaard badkamer vind je een wastafel, vaak zonder onderkast, een douche of doucheruimte met douchegordijn, en in sommige gevallen ook een...