Ontdek de veelzijdigheid van hout voor je interieur

Wie houdt er niet van hout in huis? Hout heeft een tijdloze, natuurlijke uitstraling die ieder interieur een flinke opwaardering geeft. Het is natuurlijk ook niet voor niets dat houten meubels en vloeren elke nieuwe interieurtrend weer overleven. Of je nu gaat voor landelijk of modern, industrieel of klassiek romantisch: hout past in elke woonstijl.

Dat komt door de ongekende veelzijdigheid die hout te bieden heeft. Zo heeft klassiek eikenhout een compleet andere uitstraling dan het meer ruwe en industriële steigerhout. Ook wanneer je zelf aan de slag wilt is er altijd een goede toepassing voor handen, van verschillende MDF diktes tot voorbehandelde houten planken voor gebruik buitenshuis. In dit artikel maak je kennis met deze uiteenlopende eigenschappen van hout, zodat ook jij geïnspireerd kunt raken voor het gebruik van meer hout in je interieur.

Houten werkbladen

Steeds vaker wordt hout ook ingezet als ondergrond voor (alledaagse) werkzaamheden. Afgelopen jaar kozen veel mensen die gedwongen thuis kwamen te werken bijvoorbeeld al voor een houten werkblad als basis voor een thuiswerkplek. Ook het houten keukenblad is nog altijd geliefd. Het werkblad vormt immers een groot oppervlak in je keuken, waardoor het een flink stempel drukt op de algemene uitstraling van die keuken. Hout is hier geliefd door het warme, natuurlijke en subtiele karakter.

Houd er wel rekening mee dat een houten keukenblad het nodige onderhoud vraagt. Allereerst is het belangrijk het blad te oliën. Hierdoor wordt het blad waterafstotend en krijgt water dus geen kans om in het hout te dringen. Vermijd ook het gebruik van schoonmaakmiddelen, waardoor de beschermende laag eerder aangetast raakt. Zijn er toch vlekken of beschadigingen in het blad ontstaan? Dan is het voordeel van hout dat je het kunt opschuren en opnieuw in de olie kunnen zetten.

De veelzijdigheid van hout

Tegenwoordig staat hout voor veel meer dan alleen voor houten planken van een bepaalde boomsoort. Er zijn ook materialen beschikbaar die bij uitstek geschikt zijn voor allerlei uiteenlopende toepassingen. Een goed voorbeeld is MDF, oftewel Medium Density Fibreboard.

MDF is plaatmateriaal dat bestaat uit onder hoge druk en temperatuur samengeperste en met elkaar verlijmde houtvezels. Door deze speciale manier van fabriceren laat MDF zich uitstekend bewerken zonder te splinteren. Dat maakt het ideaal toepasbaar voor allerlei projecten in en om het huis. Zo zijn er bijvoorbeeld ook vochtwerende en brandvertragende MDF-platen verkrijgbaar.

Ook je achtertuin houdt van hout

Over in en om het huis gesproken: het gebruik van hout hoeft natuurlijk niet beperkt te blijven tot je interieur. Juist nu we massaal de waarde van een prettige achtertuin hebben herontdekt als gevolg van de coronacrisis, kan die achtertuin ook wel wat extra sfeer en gezelligheid gebruiken.

Daarbij denk je misschien direct aan een nieuwe schutting of tuinmeubelen, maar zelfs als die nog niet aan vervanging toe zijn kun je eenvoudig wat extra hout in je achtertuin brengen. Denk bijvoorbeeld eens aan een pergola of houten boog om klimplanten tegenaan te laten groeien. Kies hierbij voor snelgroeiende klimmers, zoals passiebloemen, en je hebt al snel een schitterende combinatie van hout, levend groen en schitterend gekleurde bloemen.

Meer van deze auteur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen

Advertisment

Laatste artikelen

Maak kennis met de verschillende mousserende wijnen en hun unieke smaken!

Je verjaardag, oud en nieuw of een nieuwe baan, het leven kent genoeg momenten om te vieren. En dat doen we toch het liefste...

Welk sanitair past het beste in jouw badkamer?

In vrijwel elke standaard badkamer vind je een wastafel, vaak zonder onderkast, een douche of doucheruimte met douchegordijn, en in sommige gevallen ook een...

Met het vliegtuig naar je vakantiebestemming

Op het moment dat jullie een vakantiebestemming uit gaan zoeken, houd je al rekening met de reismogelijkheden. Veel plekken kun je gelukkig bereiken met...